Sănătate

Show_%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%cf%89%cf%81%ce%bf_site
Sănătate

Pregătiți pentru o toamnă sănătoasă!

Toamna a sosit deja și împreună cu clasica sa melancolie și revenirea la viața de zi cu zi, aduce și modificări ale temperaturii, noi nevoi ale organismului, care ar trebui să fie pregătit corespunzător atât pentru prezent cât și pentru iarna ce se apropie.

Schimbările continue ale vremii și creșterea umidității care sunt caracteristice toamnei, alimentația necorespunzătoare dar și stresul produs de reintegrarea în viața cotidiană după întoarcerea din vacanță, fac ca organismul nostru să fie mai susceptibil la viroze. Pentru mulți, problema poate fi redusă la o simplă răceală însoțită de obicei de tuse, nas înfundat și o febră ușoară, însă alte persoane se pot confrunta cu infecții virale mai grave. Cum ne vom consolida sistemul imunitar? Ce suplimente alimentare ne pot ajuta la prevenirea infecțiilor sau la reducerea consecințelor acestora?
Un sistem imunitar sănătos este rezultatul unei stări bune generale de sănătate, o alimentație corespunzătoare, suficientă odihnă și controlul tensiunilor mentale (stres-depresie). Prin urmare, fiecare organism se comportă în mod diferit, după cum și nevoile sale sunt diferite, în funcție de condițiile de viață. Cu toate acestea, deși sfaturile de genul "combateți stresul" cu siguranță își păstrează intactă valoarea lor, nu sunt la fel de ușor de aplicat.
Desigur, instrucțiunile generale sunt valabile întotdeauna și peste tot! Evităm, în măsura în care este posibil, spațiile închise și aglomerate, strănutăm sau tușim folosind o batistă sau măcar acoperind gura și nasul cu brațul și nu cu palmele, ne spălăm în mod regulat pe mâini atunci când ne întoarcem de afară sau atunci când atingem obiecte aflate în spațiul public, cum ar fi de ex. mijloacele de transport etc. În cazul în care se întâmplă să ne îmbolnăvim, ieșim din casă cât mai puțin posibil, pentru a nu contribui la răspândirea infecțiilor respiratorii. Pe durata bolii folosim antibiotice numai la recomandarea medicului.

Consolidați-vă organismul
După cum se știe, există vitamine, oligoelemente, minerale și plante aromatice care în mod dovedit consolidează sistemul imunitar, indiferent de alți factori (stilul de viață, stres, obiceiuri alimentare etc.).
Această consolidare se referă, în principal, la infecțiile respiratorii, de la simpla răceală până la gripă, care reprezintă cele mai comune viroze ale toamnei și ale lunilor de iarnă și care ne chinui pe toți, mai mult sau mai puțin frecvent.
Suplimentele alimentare pentru stimularea mecanismelor de apărare ale organismului au rezultate mai bune când sunt utilizate pe timp îndelungat și pot  contribui semnificativ la reducerea duratei și a simptomelor răcelii. Mai precis:
Vitamina C stimulează sistemul imunitar și este aliatul nostru de bază pe durata lunilor de toamnă. În afară de contribuția sa la reducerea duratei răcelii, este foarte eficient și necesar atunci când organismul este suprasolicitat și are nevoie de un impuls natural.
Zincul este cunoscut pentru rolul său central în sistemul imunitar, deoarece persoanele cu deficit de zinc prezintă o sensibilitate crescută la o varietate de agenți patogeni. Oferă o protecție ridicată împotriva răcelilor și a virozelor, în timp ce lipsa acestuia afectează, de asemenea, dezvoltarea imunității dobândite, deoarece este necesar pentru crearea de limfocite T și de celule albe din sânge.
Echinacea este o plantă răspândită (Echinacea purpurea) care ajută la tratarea simptomelor răcelii și a infecțiilor respiratorii. Studiile au arătat o reducere cu 45-58% din potențialul unei persoane de a se "molipsi" de răceală atunci când utilizează Echinacea1, fapt ce demonstrează importanța acesteia pentru organism, în special în această perioadă.
În cele din urmă, cercetările cu privire la acțiunile specifice ale 1,3 beta-gluconoizilor în întărirea sistemului imunitar sunt deosebit de intense în prezent, cu peste 6.000 de studii publicate în ultimii douăzeci de ani! Glicanii stimulează sistemul imunitar, ceea ce face mult mai eficientă apărarea organismului la infecții cu bacterii, virusuri și chiar ciuperci.

Este timpul pentru schimbări
Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea. Iar atunci când este vorba de infecții, "cheia" o reprezintă un sistem imunitar sănătos și puternic. Toamna este pentru mulți un motiv de schimbări în viața cotidiană și a stilului de viață, deoarece vacanța le-a dat ocazia de a se relaxa sau de a-și redefini sau reprograma multe lucruri. O parte esențială a acestor schimbări ar trebui să fie și includerea unei diete echilibrate, încetarea fumatului, exercițiul fizic, somnul suficient dar și reducerea pe cât posibil a stresului, astfel încât sistemul nostru imunitar puternic și consolidat să se confrunte cu "dușmanii" toamnei și ai iernii care se apropie.


Sursa: 1. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-981-echinacea.aspx?activeingredientid=981&

 

Farmacia
Kampolis Theodoros
Vasilissis Sofias 23, Marousi
Tel: 21080 25279